Alternativ till företagslån

Alternativ till företagslån – Sänk företagets kostnader

I osäkra tider kan det istället för lån vara ett bättre alternativ att försöka se över sina omkostnader som företag för att få pengarna att räcka längre. Olika företag har lite olika stora omkostnader som till exempel lokalhyra eller materialkostnader. Det är därför viktigt att du försöker spara in på de punkter som gäller för just ditt företag innan du betänker företagslån. Vart kan du dra in en slant och vad kan du använda detta till istället?

Spara in på dina fasta kostnader

Du har möjlighet att spara in både på företagets fasta och rörliga kostnader. Inom kategorin fasta kostnader varierar detta såklart beroende på hur stort företag du har, om du har anställda eller om du hyr lokal. Men detta är några vanliga fasta kostnader för bolag som du kan behöva se över för att kunna spara en slant varje månad:

Abonnemang 

Det är vanligt att man även som företag har lite olika typer av abonnemang för att underlätta verksamheten, men också för att de anställda ska trivas. Detta kan till exempel vara kaffe abonnemang, internet eller fruktbud. Om du lägger ner lite tid på att jämföra marknaden och se om det finns något bättre alternativ kan du spara flera tusenlappar i månaden. Särskilt om du har ett större bolag.

Men företag som arbetar med mycket program kan också spara in en rejäl slant om man istället byter ut dyra program till ett mer förmånligt alternativ. Marknaden har kommit mycket långt och du kan därför hitta många mer prisvärda alternativ som fungerar lika bra som de dyra du använder idag. Det kanske tar ett tag för dig och din personal att vänja er vid bytet, men det kommer ge fördelar i det långa loppet och sänker kostnaderna för att du ska slippa ta ett företagslån.

Hyra för lokal

Både stora och små företag har oftast någon typ av lokalhyra. Det kan därför vara fördelaktigt om du försöker ordna ett möte med fastighetsägaren för att se om det finns någon möjlighet att sänka den månatliga kostnaden, kanske i utbyte mot ett längre kontrakt? Detta kan rädda företaget när går sämre och gör att du kan spara in en rejäl summa varje månad på lokalhyra.

Gå på ett långtidshyresavtal för att spara fasta kostnader på hyran
Gå på ett långtidshyresavtal för att spara fasta kostnader på hyran | Foto: iStock.com

Minska varulagret

Om du har ett företag som sitter på ett lager med produkter eller material kan du spara in en del om du endast köper in det som är nödvändigt. Undvik att göra stora ordrar och att sitta på ett stort varulager som kostar dig mycket pengar. Speciellt när beställningarna är färre krävs det inte ett lika stort lager som tidigare. Finns det några särskilda kategorier där du kan minska på varulagret och hur kan du anpassa ditt lager för att det ska kosta dig mindre pengar varje månad?

Förhandla med dina leverantörer

Under lite svårare ekonomiska tider är det inte bara ditt företag som kommer att märka av en minskad omsättning. Även de leverantörer som du har prioriterar att bevara goda kundrelationer och vill såklart behålla de bolag som de samarbetar med. Många leverantörer är därför öppna för att förhandla om kostnaden. Om inte kan det vara värt att se över marknaden och eventuellt byta leverantör till ett mer förmånligt alternativ.

Krediter kan vara ett alternativ till lån

För att få en liten extra buffert att använda för inköp, varulagret eller för betalning av fakturor finns det också flera företagskrediter som du kan ansöka om. Fördelen med dessa i jämförelse med lån är att de är ett mer flexibelt val där du har möjlighet att ta ut endast den del som du behöver och betalar därför mindre ränta. 

Däremot är det inte säkert att kostnaden för att ta en kredit är lägre än företagslån, så se över marknaden och prata med din bank för att se om det finns någon möjlighet att ansöka om en kredit till ditt företag.

I grund och botten ser alla företag olika ut och om det råder riktigt svåra tider kan det också vara värt att se över personalkostnader eller förhandla ner lönerna för att alla ska kunna få jobba kvar. Det viktigaste är att du tar ditt företag i åtanke och gör indragningar som passar verksamheten. Vi garanterar att du kommer hitta minst en punkt där du kan spara in en slant varje månad.