Jämför företagslån

Summa
Term:
Show more results

Starta eget-lån

Vi på Företagslån.net hoppas att du har en banbrytande idé och en välformulerad affärsplan som du vill komma igång med så snabbt som möjligt. Har du planer på att starta eget företag, krävs det alltid alltid kapital för att komma vidare med verksamheten. Vissa som planerat startande av företag en längre tid, har kanske sparat ihop hela aktiekapitalet. För dig som behöver någon slags finansiering för att komma igång, kan ansöka om finansiering. Nedan har vi samlat ihop de viktigaste punkterna för dig som funderar på att ta ett lån åt ditt företag.

Från och med den 1 januari 2020 krävs det ett aktiekapital på 25 000 kr om du vill starta ett aktiebolag. Med denna ändring ville man främja användningen av aktiebolag som bolagsform.

Lån för nystartat företag

Vad är ett starta eget-lån?

Lånets namn avslöjar ganska ganska långt att vilken typ av lån det handlar om. Ett starta eget-lån är pengar som hjälper ett nystartat företag köra igång verksamheten och finansiera de anskaffningar du gör i början. Lånet blir kort sagt ditt startkapital. Har du planer på verksamhet online, kan du t.ex. behöva en dator, mobil, olika online-tjänster och möjligtvis ett eget kontor. Starta eget-lånet är menat för just dessa typer av utgifter. Lånet kan också användas för att betala ut lön, om du tänkt jobba på ditt företag på heltid.

Den som vill starta företag, måste vara förberedd på en lite annorlunda ansökningsprocess än på privatsidan. Företagare själv måste garantera att ett företagslån betalas tillbaka. Antingen genom borgen eller säkerhet som pantsätts. Säkerhet brukar ofta leda till att du får en lägre ränta på lånet. Mer information svar på frågor gällande lån åt nystartade företag hittar du nedan.

Var kan jag ansöka om ett starta eget-lån?

Denna typ av lån kräver att långivaren beaktar att du har ett nystartat företag och därmed har du ingen historik du kan visa upp. Behöver du ett lån för att starta din verksamhet, finns det tre instanser du kan vända dig till.

Lån av ALMI

ALMI är en icke vinstdrivande organisation som ägs av staten och vars uppgift är att hjälpa småföretagare komma igång med sitt nystartade företag. Almi har som uppgift att erbjuda finansiering åt de företag som möjligtvis inte får ett företagslån från t.ex. banken eller någon annan långivare. Företaget måste dock förbereda sig på att räntan och kostnaderna hos ALMI är högre än hos en vanlig bank.

Det som ALMI koncentrerar sig på, är hur stark och konkurrenskraftig din affärsidé är. För dig som håller på och starta företag med en ny och banbrytande idé, är det bra att vara förberedd när du skall förklara din affärsidé. Denna aspekt är viktig för ALMI, då det är själva personen och idén som inverkar mest i låneansökan. Sysslar ditt företag med något som anses vara riskabelt, kan du få betala högre än vanligt. Återbetalningsplanen anpassas dock alltid enligt företagets ekonomi utvecklas.

ALMI är förutom en finansiär, ett ställe där du får information, hjälp, rådgivning tips och svar på frågor om allt som har med företagande att göra. Håller du just på att starta ett företag, kan det vara en god idé att vända sig till ALMI för rådgivning om hur det är bäst att komma igång.

Starta eget-lån av banken

Även banker och andra långivare hjälper företag starta sin verksamhet. Dessa aktörer är villiga att finansiera personer som vill starta eget företag och behöver pengar för att komma igång. Det är oftast banker som erbjuder specifika starta eget-lån åt dem som vill starta eget. Lånesummorna för dessa typer av lån brukar sträcka sig upp till flera hundra tusen.

Banken eller finansbolaget är också intresserade i den affärsidé som din firma har. Kommer du att bedriva verksamhet som är mer riskfyllt, blir det ofta svårare att få lån än om du har planer på en mer stabil verksamhet. Då du inte har ett etablerat aktiebolag med flera års verksamhet på nacken, blir du tvungen att ge så mycket information om ditt nystartade företag och skapa en så tydlig affärsplan som bara möjligt är finansbolaget du tänkt skicka ansökan till.

Hur stort lån ditt nystartade företag kan få, beror också på hurudan säkerhet långivaren kräver av dig. Banken kräver alltid någon form av säkerhet, då de måste ha en möjlighet att få sina pengar tillbaka om din firma går i konkurs. Ofta brukar de flesta finansbolagen kräva personlig borgen av en eller flera ägare. Har ni någon annan typ av egendom, t.ex. en bostad, går även den att använda som säkerhet om den pantsätts. Det lönar sig dock att gå igenom allt vad säkerhet innebär, före man skriver under lånekontraktet. Går bolaget i konkurs, blir ni ägare istället skyldiga att betala tillbaka skulden.

Förutom säkerhet, så finns det också några andra krav ni måste se över före ni ansöker. Hos Bolagsverket skall man alltid registrera företaget och en betalningsanmärkning sen tidigare kan ställa till med problem. Detta gäller också om någon av ägarna har en betalningsanmärkning och personen tänkt gå i borgen för företaget. En betalningsanmärkning kan sätta stopp för detta, då den som går i borgen borde ha sin ekonomi i skick.

Lån av finansbolag

Detta alternativ är finns också för den som inte vill långa från sin bank eller ALMI. Lån för att starta eget företag kan man också få genom långivare online. Genom dessa kan både aktiebolag och en enskild firma ansöka om lån väldigt enkelt. Företagslån till aktiebolag kräver att den som skall ansöka, har en roll i företaget. Är du t.ex. VD eller styrelseordförande, kan du med BankID ansöka om företagslån online.

Finansbolagen som erbjuder lån åt dem som skall starta eget företag kräver alltid att någon av ägarna går i borgen. Bolaget vill vara säker på att någon kommer att betala tillbaka lånet på ett eller annat sätt. Har du en enskild firma så blir du automatiskt ansvarig för lånet, då ditt personnummer används som organisationsnummer.

Långivare som erbjuder företags online tar emot din ansökan 24/7 och allt som går att sköta automatiskt gällande din ansökan sköts direkt. Lån för att starta eget kan oftast kräva en del manuellt arbete av vissa långivare. Långivaren hör dock av sig direkt om det är något de vill fråga om eller om det krävs extra bilagor för din ansökan. Att skicka in ansökan är dock alltid gratis hos alla långivare. Vill du underlätta ditt arbete kan det vara en idé att ansöka hos en låneförmedlare istället för en enskild långivare. Detta är också helt gratis och du får flera låneerbjudanden genom en tjänst.

Finansbolag som erbjuder starta eget-lån tar hänsyn till att ditt företag inte haft någon tidigare verksamhet och kan därmed inte visa upp tidigare resultat eller annan historik.

Kan jag låna för att starta eget om jag har betalningsanmärkningar?

Betalningsanmärkningar är aldrig en positiv faktor när du vill starta eget och behöver ett lån. Det betyder dock inte att du aldrig kan få lån för att starta eget. Tidigare satte betalningsanmärkningar ofta stopp när man ville låna, men nuförtiden finns det många finansbolag som väljer att se över din ekonomi som en helhet för de säger nej. Hos banken kan det ännu vara svårt att få lån med en anmärkning, men det finns som tur andra tjänster som erbjuder hjälp när du behöver lån.

Aktiebolag

När det gäller företagslån åt aktiebolag, så är långivaren tvungen att kräva antingen borgen eller säkerhet av den som ansöker. Detta är största skillnaden mellan företagslån och privatlån. På privatsidan är du som privatperson alltid skyldig att betala tillbaka lånet, medans bolaget som tagit lånet kan gå i konkurs. Därför måste någon av ägarna till bolaget gå i borgen eller så måste bolaget kunna erbjuda en säkerhet som pantsätts. Lån med säkerhet brukar också till att företaget betalar en lägre ränta.

Ägarnas anmärkningar kan ställa till med problem, om ägaren går i borgen för företaget. En bank eller annan långivare vill att personen har sin ekonomi i skick. Betalningsanmärkningen sätter inte automatiskt stopp, men leder till att långivaren vill gå igenom ägarens ekonomi mer noggrant.

Enskild firma

Vill du ansöka om lån genom en enskild firma, så är processen lite annorlunda. När du som person grundar en egen firma, är företagaren själva företaget. Dvs. ditt personnummer är ditt organisationsnummer. Företagaren som driver företaget är därmed personligt ansvarig för företagets åtaganden och skulder. Företagare som jobbar genom en egen firma och vill ansöka om lån till sitt företag, måste beakta sina egna betalningsanmärkningar i detta skede.

Har du flera anmärkningar och skulder hos Kronofogden, kan det ställa till med problem vid ansökningsprocessen. Då anmärkningarna är registrerade i ditt namn, syns det automatiskt om du ansöker om lån genom ditt företag. Har du en vettig förklaring för anmärkningarna kan det hjälpa, men alltid är det inte möjligt. Långivare vet att betalningsanmärkningar inte alltid beror på slarv eller att du har dåligt omdöme. De är endast måna om att du har möjlighet att betala tillbaka lånet åt dem, vilket är något som betalningsanmärkningar kan göra svårare.

Innehåll