Företagslån för nystartade företag

Företagslån för nystartade företag

Även som nystartat företag kan det finnas situationer där man måste finansiera nya inköp, hyra av lokal eller andra investeringar med ett företagslån. Det är lite knepigare att få en låneansökan godkänd som nystartat företag eftersom du inte har något bokslut eller ekonomisk historia att visa upp till långivaren eller banken. Men det är däremot inte helt omöjligt.

Villkoren på lånet kan påverkas

Eftersom långivaren har mindre faktorer att basera ett lånelöfte på när du ansöker om lån som ett nystartat bolag kompenseras oftast detta upp av en högre ränta på lånet. Detta eftersom långivaren anser att risken att låna ut pengar till just ditt bolag är högre än om du till exempel redan har varit etablerad på marknaden under många år och har en stabil ekonomi att uppvisa. 

För att väga upp riskerna är det en del aktörer som kräver att någon går in som personlig borgen på lånet eller att det krävs någon form av pant som säkerhet. Detta kommer hjälpa dina chanser att ta lån, samtidigt som det också innebär att lånelöftet kan bli mer förmånligt. Det finns olika fördelar med att använda en låneförmedlare som du kan läsa om här.

Vad baserar långivaren ett lånelöfte på?

Det är alltid viktigt att du är förberedd när du skickar in en ansökan om lån som nystartat företag. Är det till exempel några särskilda dokument som långivaren kräver att du kompletterar din ansökan med för att lånet ska beviljas? Olika långivare har lite olika krav som ställs på dig som låntagare och för att kunna välja ett bra lånelöfte för dig är det viktigt att du tar dig tiden att verkligen jämföra olika låneförmedlare på marknaden.

Eftersom du inte har möjlighet att uppvisa ett bokslut som underlag för din låneansökan, kan långivaren inte få någon överblick på hur ditt bolags återbetalningsförmåga ser ut. Istället för detta kommer andra dokument som tidigare försäljning (om bolaget trots allt har varit verksamt i några månader), en detaljerad affärsplan eller säkerhet på lånet spela in.

Risker med att låna som nytt bolag

Eftersom du som nystartat bolag inte har börjat få en bra koll på hur stora intäkter du har att röra dig med varje månad, kan det vara riskfyllt att ta ett lån. Eftersom du är mer av en högriskkund som nystartat företag blir det också oftast dyrare att låna och att behöva balansera detta med en ekonomi som inte är så stabil redan från start kan bli ganska komplicerat och stressigt.

Som nystartat företag har man dock oftast inte samma kapital och för en del företag är ett starta-eget-lån den enda lösningen för att man ska kunna få snurr på verksamheten. Detta kan till exempel vara för att kunna köpa in maskiner eller verktyg som behövs.

Om du har dessa punkter i åtanke kan du låna på ett tryggare sätt som nytt företag:

  • Låna inte mer än du behöver. Sätt upp en budget och skriv ner en tydlig plan på hur du planerar att använda företagslånet.
  • Finns det något alternativ till företagslån som du kan använda istället – Tänk på detta när du ansöker om företagslån. Ett exempel är till exempel factoring för att du ska få betalt för dina fakturor snabbare. 
  • Lägg ner mycket tid på att jämföra olika typer av lån och prata med flera långivare. En del banker ger dig möjligheten att förhandla om avtalet, vilket kan hjälpa till att hålla den månatliga kostnaden nere.