Jämför företagslån

Summa
Term:
Show more results

Factoring

Factoring är finansieringsform för både små och stora företag. Denna typ av finansiering har bilvit mer populär med åren och därmed har det uppkommit flera nya aktörer som erbjuder factoring. Denna tjänst finns att fås hos egna banken eller av bolag som specialiserat sig på factoring. Fördelarna med factoring är en ökad likviditet och samtidigt eliminerar man kreditrisker. Factoring används ofta i kombination med ett vanligt företagslån. Därför är det en god idé att hitta en långivare eller bank som erbjuder båda, om man skulle ha behov för båda finansieringsalternativen. Factoringbolaget kan antingen köpa din fakturor genom fakturaköp eller använda dem som garanti genom fakturabelåning.

Inom EU används factoring allt mer och efterfrågan ökar varje år. År 2011 omsatte factoring 1 140 miljarder euro och år 2018 hade denna summa ökat till 1 727 miljarder euro. Factoring är absolut störst i Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Italien och Spanien. Sveriges tillväxt går i samma takt och flera företag väljer idag att ta hjälp av factoring för att hjälpa till med finansiella utvecklingen av företaget.

Factoring

Vad menas med factoring?

Med factoring menas alla typer av fakturafinansiering, men oftast förknippas termen med fakturabelåning eller fakturaköp. Själva processen går ut på att ditt företag antingen säljer eller belånar fakturor. På detta sätt får du in mer pengar i företagets kassa snabbt och smidigt. Factoringbolagen kan ofta hjälpa ditt företag att hitta den rätta lösningen om du behöver öka din likviditet. Nedan hittar du de fyra vanligaste typerna av factoring:

  • Fakturaköp – Ditt företag överlåter en eller flera fakturor åt factoringbolaget. Bolaget betalar sen direkt ut det samlade beloppet från de fakturor du skickat över.
  • Fakturabelåning – Ditt företag intecknar era fakturor hos factoringbolaget. Belåningsgraden avtalar ni om på förhand. Fakturorna fungerar sen som säkerhet för eventuella lån.
  • Factoring med regress – Ditt företag säljer fakturan åt ett factoringbolag. Om din kund inte betalar enligt överenskommelse, måste ditt företag betala tillbaka köpessumman åt factoringbolaget.
  • Factoring utan regress – På samma sätt som ovan, men factoringbolaget tar hela risken om din kund inte betalar fakturan.

Hur gör jag för att komma igång med factoring?

En av de viktigaste punkterna i faktorerna när det gäller factoring är val av finansbolag. Det finns en hel del finansbolag som erbjuder fakturaköp eller fakturabelåning dessa dagar. Vi rekommenderar att ni väljer ett välkänt factoringbolag som sköter allt på ett smidigt och professionellt sätt på samma gång som de satsar på sitt kundbemötande. Mer okända factoringbolag kan riskera förhållandet mellan dig och dina kunder, om det finns brister i deras tillvägagångssätt.

När du hittat ett finansbolag som möter dina krav, kan ni underteckna ett avtal. De viktigaste punkterna i avtalet är överenskommelser gällande avgifter. Främst gäller det den procentsats som dras av fakturabeloppet och de fasta avgifter som tillkommer.

Efter att ni skrivit under avtalet, kan ditt företag skicka över fakturor till finansbolaget. Finansbolaget har ofta flera olika sätt som de kan ta emot fakturorna. Företagets fakturor kan du enkelt skicka över genom e-post, post eller genom finansbolagets tjänst online. Om du vill sälja alla dina fakturor för en specifik kund, kan du i vissa fall låta factoringbolaget sköta hela faktureringsprocessen utan att du alls skickar ut en egen faktura till gäldenären. Huvudsaken är att fakturan informerar kunden om att fakturan överlåtits och att bankgiro ändrats.

Vad kostar factoring?

Det sista stadiet i factoringprocessen är då du får betalt och pengarna in på kontot. Du slipper alltså kreditrisken och du får in majoriteten av fakturabeloppet in på kontot. Factoring är dock inte gratis. Enda negativa aspekten är att finansbolaget tar en viss procent av fakturans slutsumma.

Ofta ligger procentsatsen på 1-4% av slutsumman på fakturan. En faktura på till exempel 2000 kr med ett avdrag på 2% leder till att det dras av 40 kr för varje faktura du skickar in. Företaget får in 1960 kr och pengarna kommer in på kontot oftast inom 24h, men för vissa kan det ta ett antal dagar. Om avkastningen på ditt egna kapital är större är större än de totala avgifterna, är factoring alltid en god idé.

När lönar det sig att använda factoring?

Vill du komma snabbt och enkelt komma igång med att låna pengar till ditt företag, är det en god idé att vända sig till långivare på Internet. För att hitta det bästa företagslånet, lönar det sig att fråga så många banker och finansbolag som möjligt. Det lönar sig att leta noggrant efter ett företagslån med så låg ränta som möjligt, fördelaktiga villkor som låter dig betala tillbaka lånet under en tidsperiod som passar dig och en ansökningsprocess som inte tar alltför lång tid.

Iom. ansökningar online har det blivit mycket lättare att komma igång med finansiering till ditt företag. Har du behov för ett lån när du vill utveckla din verksamhet, hittar du ofta det bästa erbjudandet när du ansöker om företagslån online. Alla långivare du hittar på nätet är nödvändigtvis inte alltid de bästa. Väljer du fel företagslån när du just grundat ditt företag kan det ha negativa konsekvenser i framtiden. Har du själv gått i borgen, kan företagslånet även ställa till med problem med din egna ekonomi. Kolla alltid att företaget du lånar av har tillstånd av finansinspektionen, så kan du känna dig lugn.

Flera långivare erbjuder ofta mer än bara företagslån. Ofta erbjuder de även bokföringstjänster, fakturering och inkasso. Har du ett nystartat bolag kan det löna sig att läsa igenom det erbjudande du får gällande dessa tjänster. Du som företagare borde på alla sätt minimera det arbete du inte nödvändigtvis måste sköta. Med detta menar vi just bokföring och fakturering, dvs. allt som har med företagets ekonomi och göra. Din uppgift är att leda företaget i den riktning du tycker är bäst och använda de kunskaper du har.

Factoring med eller utan regress?

Regress (latin regreʹssus ’återvändande’) betyder inom factoring, att fakturan kan återvända. Båda typerna har samma princip. Dvs. banken eller factoringbolaget köper eller använder dem som garanti om företaget behöver få betalt före gäldenären gör inbetalningen.

Regress factoring innebär att ett factoringbolag tar över alla rättigheter förknippade med fakturan. Fakturans alla skyldigheter tillhör ännu företaget som sålt fakturan. Om kunden inte betalar fakturan inom utsatt tid, måste företaget köpa tillbaka fakturan. Är varken företaget eller kunden villiga att betala, kan factoringbolaget driva in skulden från både dig och kunden. Factoring med regress är ett alternativ om du vill hålla kostnaderna nere och brukar även vara ett bra alternativ om dina kunder har god betalningsförmåga.

Factoring utan regress för över alla rättigheter och skyldigheter till factoringbolaget. Hela risken överförs med andra ord till finansbolaget eller banken. Alla fakturor som ditt företag säljer eller belånar går först igenom en kontroll, där man bedömer gäldenärens betalningsförmåga. Denna metod hjälper dig som inte vill oroa sig över likviditetsbrist om kunden inte skickar in sin betalning. På samma gång är denna typ av factoring dyrare, då kreditrisken ökar för själva finansbolaget.

Innehåll