Expansionslån blir allt vanligare

Expansionslån blir allt vanligare

Även fast det ekonomiska läget är mer ostabilt för tillfället, tack vare både stigande räntor och inflation är det många företag runt om i landet som det går väldigt bra för. Mängden expansionslån blir därför allt vanligare och innebär att både småföretagare och större företag i Sverige har möjlighet att expandera sin verksamhet på lite olika sätt. 

Men hur fungerar processen när man ansöker om ett expansionslån och vad ska man tänka på för att kunna välja det bästa lånelöftet för sitt företag?

Vad är ett expansionslån?

Expansionslån är särskilt skräddarsydda för att ge bolag ett större kapital för att kunna expandera och växa. Bland annat kan detta typ av lån användas när ett företag vill köpa in nya maskiner, hyra lokaler eller köpa en ny byggnad att bedriva sin verksamhet från.

Men hur ett expansionslån är utformat skiljer sig väldigt mycket mellan olika låneförmedlare, precis som när du ansöker om ett snabblån, privatlån eller annat typ av företagslån är det nödvändigt att du tar dig tiden att jämföra olika lån som du kan välja mellan. Räntan, avbetalningstiden och lånevillkoren skiljer sig och detta gör det enklare att välja det bästa avtalet för ditt företag. 

Erbjuder alla långivare expansionslån till företag?

Det är inte alla långivare och banker som väljer att erbjuda ett särskilt expansionslån. Men ett klassiskt företagslån fungerar på samma sätt och du kan också använda detta för att göra de inköp eller investeringar som krävs för att ditt bolags omsättning ska kunna växa. Fastighetslån till företag är ett annat alternativ om det krävs inköp av bostad eller annan byggnad till din verksamhet.

Tänk på detta innan du ansöker om ett expansionslån

För att du ska kunna välja ett lån som passar ditt bolags ekonomi och inte sätta företaget i några ekonomiska risker är det några saker som du bör ha i åtanke. Första steget är att jämföra marknadens utbud av olika lån och ha alltid den effektiva räntan i åtanke eftersom detta ger dig en bättre överblick på vilket lån som är mer förmånligt. 

En långivare måste alltid redovisa den effektiva räntan (kombinerar nominell ränta och avgifter), för att du ska vara medveten om hur avtalet ser ut som du skriver på, läs mer här om hur du får en bättre ränta på ditt lån.

Se över ditt företags ekonomi

Det är viktigt att du aldrig lånar mer pengar än ditt företag har råd att betala tillbaka. Innan du skickar in en ansökan är det därför viktigt att du sätter dig ner med företagets balansräkning, får en bra överblick på hur företagets kapital och omsättning ser ut, samt att du också skriver ner hur stor kostnad en expansion skulle kosta ditt bolag. 

Detta är sedan faktorer som gör det enklare för dig att låna exakt det belopp som du behöver och därmed kan du låna med mindre risker. Om du också står som personlig borgen eller blir återbetalningsskyldig ifall ditt företag inte skulle ha möjlighet att betala tillbaka lånet är det nödvändigt att du också har en stabil privatekonomi.

Betala av tidigare lån och skulder först

Om ditt företag redan har flera företagslån sedan tidigare kan det vara fördelaktigt om du först betalar av dessa innan du ansöker om ett nytt lån. Att ha för många olika lån eller skulder kan påverka bolagets kreditvärdighet, vilket kan göra det svårare för dig att teckna nya avtal med leverantörer eller andra samarbetspartners.

Ett alternativ är också att baka in tidigare skulder, lån eller företagskrediter i ditt nya lån. En stor fördel är då att det blir lättare att få en bra överblick på företagets ekonomi och det är mindre risk för att du missar en betalning. Däremot är det inte alla långivare som erbjuder samlingslån till företag, så här är det också viktigt att du lägger ner tid på att jämföra olika lån som ditt företag kan ansöka om.

Med detta i åtanke kan du ansöka om ett expansionslån som tillåter ditt bolag att växa och bli ännu mer framgångsrikt.