Få en lägre ränta på ditt företagslån

Få en lägre ränta på ditt företagslån

Även en väldigt liten skillnad i ränta kommer ha stor betydelse när du skriver under ett företagslån, särskilt om det belopp du lånar är högre. Företagslån är för många företag ett nödvändigt verktyg för att kunna göra större investeringar, för att i sin tur kunna öka omsättningen på bolaget och verkligen satsa.

Men vad ska man då tänka på för att kunna få ett mer förmånligt lånelöfte. Som låntagare är det flera saker som du kan ha i åtanke och inkludera för att få en lägre ränta på lånet.

Detta bör du inkludera vid en ansökan

För en bättre chans att kunna få en lägre ränta på företagslånet finns det en del saker som du kan göra. Det är särskilt några faktorer som många långivare och banker överväger lite extra när de utformar ett lånelöfte och som påverkar vilket ränta du får på lånet. Om du säkerställer att inkludera dessa saker i din ansökan kan du öka chanserna till ett mer förmånligt avtal markant.

Inkludera en balansräkning

Företagets balansräkning har väldigt stor betydelse för långivaren så säkerställ att du inkluderar en fullständig balansräkning för att långivaren ska känna att det är tryggt att låna ut till ditt företag.

Dessutom är det vanligt att många banker och långivare kräver att du också inkluderar en affärsplan och budget i din ansökan, särskilt om det rör sig om väldigt höga belopp. En tumregel är att desto mer pengar du behöver låna, ju fler dokument och information måste du också tillgodose till långivaren. Den budget som du skickar in kan till exempel vara en likviditetsbudget eller resultatbudget. 

En fördel är också om dessa sträcker sig över flera år för att långivaren ska få en bättre överblick på ditt företag och även din omsättning. Detta kommer att avgöra räntesatsen som lånet får, men också löptiden på lånet.

Säkerhet vid företagslån

Många långivare tar också in faktorer som säkerhet under låneprocessen och ansöker du med en personlig borgen eller har en fastighet som säkerhet för lånet, har du också större chans att få ett mer förmånligt lånelöfte.

Företagets kreditvärdighet

En annan punkt som har avgörande betydelse är ditt företags kreditvärdighet och checkkredit. Om du ska låna en större summa pengar kommer det vara fördelaktigt om du ser över din kreditvärdighet och funderar på hur du kan förbättra ditt kreditbetyg. Detta kan till exempel vara genom att öka omsättningen, minska utgifterna eller betala av tidigare lån och krediter innan du ansöker om nya. En väldigt låg kreditvärdighet kan göra det svårt för dig som företag att ta ett företagslån och kommer att påverka räntan du får negativt. I de flesta fall är det dyrare att låna med ett sämre kreditbetyg.

Det är viktigt att jämföra olika lån

Att välja första bästa långivare som erbjuder ditt företag ett lånelöfte är inte någonting som rekommenderas. Det är en bra utgångspunkt att använda det första lånelöftet som en guide och möjlighet att förhandla med andra långivare. Detta kan ge dig bättre förutsättningar att få ett bättre lånelöfte och därmed sänka den månatliga kostnaden för lånet.

Det är viktigt att du tar dig tiden till att verkligen jämföra olika lån, läsa recensioner och kanske även fråga runt hos andra företag för att se vilken långivare eller bank som de använder och hur förmånligt deras avtal är. Med en bättre överblick på marknaden har du mer kontroll och förståelse för att kunna välja ett företagslån som passar dig perfekt.

Hur mycket pengar du har möjlighet att låna beror dels på hur stort företag du har, men också hur din omsättning ser ut. Detta är också någonting som du måste ha i åtanke när du vill låna pengar.

Säkerställ att lånet kan betalas tillbaka

Precis som när du tar ett privatlån är det viktigt att du har möjlighet att betala tillbaka lånet som planerat, för att ditt företags ekonomi inte ska påverkas negativt av valt företagslån. Är lånet ett måste för att ditt företag ska kunna blomstra eller har du några andra alternativ som du kan använda dig av istället?