Tänk på detta när du ansöker om företagslån

Tänk på detta när du ansöker om företagslån

Att ansöka om ett företagslån är en väldigt stor process och det är viktigt att du inte rusar in i ett val som kanske inte är det bästa för dig och ditt företag. För att kunna få ett bättre avtal är det också viktigt att du jämför marknadens utbud av lån och även säkerställer att du kan inkludera intyg och styrkande handlingar till långivaren för att dina chanser till ett bättre lånelöfte ska öka.

Tänk på detta när du ansöker om ett företagslån och du kan skriva under ett avtal som är skräddarsytt för just ditt bolag.

Hur mycket måste du låna?

De flesta företag kommer att hamna i en situation där det kan behövas ett lån för att till exempel kunna köpa in maskiner när man startar sitt bolag, eller man måste göra ett dyrare inköp som företaget helt enkelt inte har kapital för. 

När du ansöker om ett lån är det dock viktigt att du endast tar lån på det belopp som du faktiskt behöver. Det kan kännas lockande att ansöka om ett större lån för att ha en större buffert att röra sig med. Men lånet måste också betalas tillbaka och kostnaden för företagslånet kommer bli högre än planerat.

Vad lånar du till?

Att ansöka om rätt lån för ditt företag handlar också mycket om att hitta en långivare som erbjuder ett lån som passar syftet till varför du måste låna pengar. Detta reflekteras bland annat i hur mycket du har möjlighet att låna. 

Så gör en budget för att kunna avgöra den exakta summan som du måste låna och hur dina möjligheter att betala tillbaka detta ser ut. Att se över ditt företags ekonomi innebär att du kan välja ett lån och löptid som inte innebär några risker för ditt bolag. Det är viktigt att du alltid säkerställer att du har möjlighet att betala tillbaka lånet som planerat.

Att låna med säkerhet – detta är fördelarna

För de flesta långivare och låneförmedlare har säkerheten stor betydelse. En långivare vill känna sig trygg att låna ut pengar till ditt företag och om du kan intyga att du har rätt kapital, om det är ett starta eget lån eller lånar med någon typ av säkerhet är det större chans att du får ett mer förmånligt lånelöfte med lägre ränta.

Att låna med säkerhet innebär att du lånar antingen med en fastighet som säkerhet, varulager som säkerhet eller att du lånar med en personlig borgen. 

Utöver detta är det några andra saker som kommer att öka chanserna för dig att få ett bättre avtal med vald långivare. Detta är till exempel att:

  • Skicka med en affärsplan och budget
  • Se över dina kostnader
  • Öka omsättningen innan du lånar pengar
  • Jämför flera olika lån på marknaden
  • Förbättrar företagets kreditvärdighet

Hur bör man jämföra olika lån på marknaden?

Eftersom det idag finns väldigt många olika långivare som erbjuder företagslån på marknaden är det viktigt att du jämför olika alternativ innan du slutligen väljer det lån som passar dig bäst. Det finns flera olika sätt att jämföra lån för att få en bra överblick på hur den faktiska kostnaden ser ut.

Använd den effektiva räntan när du jämför lån

Bäst är alltid att ha den effektiva räntan i åtanke. Efter en lagändring är det idag också obligatoriskt för en långivare eller bank att redovisa den effektiva räntan i samband med ett lån, eftersom denna räntesats inkluderar både den nominella räntan och samtliga avgifter i samband med lån. 

Att endast jämföra den nominella räntan när du sållar igenom företagslån på marknaden ger dig inte den faktiska kostnaden och det är därmed lätt hänt att du väljer ett lån som inte är det mest prisvänliga valet.

Välj en löptid som passar dig

Målet för de flesta företag är såklart att kunna betala tillbaka lånet så snabbt som möjligt. Men det är också viktigt att man inte tar sig vatten över huvudet och väljer en avbetalningsplan som inte passar ditt företags ekonomi. 

För att slippa stress och oro över att inte kunna betala tillbaka lånet, kan det istället vara bättre att välja ett företagslån med en något längre avbetalningstid men där du också har möjlighet att göra extra inbetalningar helt kostnadsfritt. Som låntagare ger detta dig mer frihet i samband med lånet.

Lägg ner mycket tid

Att ansöka om ett företagslån är ingenting som görs i en handvändning. För att du ska få bättre förutsättningar att välja ett lånelöfte som är mer förmånligt, måste du lägga ner mycket tid på att jämföra olika lån på marknaden och kanske också boka in flera möten med din bank eller långivare innan du gör ett slutligt val. Särskilt viktigt är det såklart om du planerar att låna ett väldigt högt belopp, som kräver mer efterforskning och noggranna jämförelser av lån på marknaden.

Oavsett vad du väljer ska valet alltid baseras på ditt företag och vad ditt företag behöver. Så lägg ner mycket tid och gör ett val som passar dig bäst.