Hur fungerar EU-lånet_

Hur fungerar EU-lånet?

Som småföretag eller nystartat bolag är det betydligt svårare att få ett lån beviljat. Dels har man inte samma omsättning att visa upp och har man dessutom precis startat sin verksamhet har man heller inget bokslut att redovisa som ger långivaren en god inblick i hur bolagets ekonomi ser ut.

Småföretag har däremot en väldigt betydande del för ekonomin i både Sverige och EU. Därför finns det ett särskilt EU-lån som småföretag kan ansöka om och som kan bidra till att förbättra det ekonomiska läget och få en stabilare arbetsmarknad. I nuläget gäller dock endast lånet för mindre aktiebolag. Men hur fungerar då EU-lånet?

Ett initiativ från Europeiska Investeringsfonden

EU-lånet är ett initiativ från Europeiska Investeringsfonden (EIF) som har skapat detta skräddarsydda lån som erbjuds till EU:s småföretagare. 

När man ansöker om ett vanligt företagslån måste man själv gå i personlig borgen på hela lånet i många fall. Detta innebär en ökad risk för personens privatekonomi och därför är det många som inte har möjlighet att ta ett starta-eget-lån till den typ av verksamhet som man vill på grund av att risken att ta ett företagslån kan kännas väldigt stressigt.

EU-lånet är istället ett företagslån för småföretagare där man endast går i personlig borgen för 20% av lånet. En annan fördel är att räntan är bättre än de flesta andra företagslån som man kan ansöka om, vilket också gynnar landets småföretagare positivt och innebär att det blir mer pengar över som man istället kan satsa på sitt bolag.

Vad krävs för att man ska kunna ansöka?

Det ställs dock en del krav på ditt företag för att du ska vara beviljad att ansöka om EU-lånet. Dels krävs det att du har ett registrerat aktiebolag, så du med enskild firma eller handelsbolag kan tyvärr inte utnyttja EU-lånet i nuläget. 

EIF går själva in som borgensman på 80% av lånet, vilket bidrar till att du kan få så bra villkor på lånet. Ditt företag går sedan in med 20%. Eftersom Europeiska Investeringsfonden tar på sig den största risken för att du ska kunna låna till ditt aktiebolag är det en relativt trygg låneform som innebär att ditt företag kan göra alla de nödvändiga investeringarna som behövs.

Några andra krav som ställs på ditt företag är att det endast får vara maximalt nio stycken anställda i aktiebolaget, det krävs minst ett färdigställt bokslut, omsättningen får inte överskrida 20 miljoner kr per år och löptiden på lånet får inte vara längre än 60 månader. Detta innebär att du måste basera lånebeloppet på ditt företags ekonomi och säkerställa att du har möjlighet att följa avbetalningsplanen. 

Hur mycket kan man låna?

Det finns däremot ett maxtak på 500 000 kr för EU-lånet. Om ditt företag behöver låna ett högre belopp än så får du kika på någon annan låneform som till exempel ett klassiskt företagslån med säkerhet. När du lånar med säkerhet har du trots allt möjlighet att få en väldigt bra ränta också.

På marknaden hittar du flera olika långivare som erbjuder EU-lånet, där EIF går in som en garanti för att lånet ska godkännas. Detta innebär att du också måste jämföra olika alternativ för att sänka kostnader eller olika låneförmedlare för att kunna hitta det bästa avtalet för ditt bolag. EU-lånet är ett mycket bra initiativ som framför allt under pandemin var nödvändigt för att hålla småföretag på fötterna och minskade mängden konkurser markant.