Borgensman för småföretag

Borgensman för småföretag

För företagslån är det många långivare som kräver att någon går i personlig borgen för att lånet ska godkännas. Att låna med denna säkerhet på lånet innebär att du kan förhandla fram om ett bättre lånelöfte och därmed hålla kostnaderna för att kunna låna pengar nere varje månad.

Det finns dock en del saker som kan vara bra att förhålla sig till och beroende på vilken bolagsform du har innebär detta också vilket personligt ansvar du har för att lånet ska betalas tillbaka.

Vad menas med personlig borgen?

För att du ska kunna låna på ett tryggt sätt är det dock viktigt att du vet vad personlig borgen innebär när du ansöker om lån. Om du står som personlig borgen på ett lån är det viktigt att du är införstådd med att du har ett personligt ansvar för att betala tillbaka lånet om företaget skulle gå sämre och därmed inte har råd att göra inbetalningar till långivaren. 

Innan du ansöker om ett företagslån med borgensman är det därmed också viktigt att du säkerställer att du har en stabil privatekonomi, ifall du måste kliva in och betala lånet vid något tillfälle.

Företagslån för handelsbolag och enskild firma

Om du har ett aktiebolag fungerar företaget som sin egen juridiska person och lånet kan därmed skrivas direkt på företaget. Om företaget till exempel skulle försättas i personlig konkurs har du inget personligt ansvar som delägare för att betala lånet. Men om du däremot tar ett företagslån som handelsbolag eller enskild firma ser det lite annorlunda ut.

Lån som handelsbolag eller enskild firma registreras istället på dig som står skriven på företaget. Du bär därmed ansvaret för att betala lånet och här är det extra viktigt att du inte tar dig vatten över huvudet när du ansöker om ett företagslån.

Jämför olika lån på marknaden

Ta endast lån på det belopp som du verkligen behöver. Detta kommer minska risken när du lånar som företag. Jämför olika lånförmedlare och som enskild firma kan du också ansöka om ett privatlån för att kunna finansiera inköp till företaget. Fördelen med detta är att du har flera olika lån att välja mellan och därmed har större chans att hitta ett lånelöfte som passar dig och ditt företag perfekt.

Mindre företag har svårt att få lån

Anledningen till att många väljer att ansöka om företagslån med borgensman är framför allt på grund av att kraven för att kunna låna pengar är ganska strikta. Särskilt om man som mindre företag, enskild firma eller nystartat företag kan behöva ett starta-eget-lån till en investering, nödvändiga inköp eller till köp av fastighet är det svårt att få sin ansökan om lån beviljad. Ansökan på högre lånebelopp är ännu svårare att få beviljad.

Cirka 56% av de tillfrågade företagen enligt en undersökning som Lendo genomförde, uttryckte en oro över att det är svårt att få ett lån godkänt eftersom kraven som långivaren ställer på företaget är väldigt höga, så tänk på detta. Alternativet för många företag blir då att gå in med en säkerhet för lånet. Detta kan till exempel vara en fastighet, varulager, maskiner eller personlig borgen.

Svårare att få lån hos Sveriges storbanker

Om du ansöker om ett företagslån från en av Sveriges storbanker kommer kraven generellt att vara högre och det är svårare att få lån. Fördelen med att låna hos en klassisk bank som till exempel Nordea eller Swedbank är att du har möjlighet att få en mer generös ränta på lånet, vilket särskilt gynnar dig som behöver låna en större summa pengar till företaget. 

På grund av detta har marknaden för onlinebaserade alternativa långivare blomstrat. Det finns idag mängder av olika aktörer på nätet där du kan ansöka om ett lån. Men med fördelen att processen att ansöka om lån är smidigare, får du också nackdelen att det kostar företaget lite mer att låna pengar från en alternativ långivare online. 

Överväg därför alltid för- och nackdelarna med lånet för att du ska kunna hitta ett lån som inte innebär några risker för ditt företags ekonomi och som du kan känna dig trygg med.