Factoring – Jämför factoringbolag
Öka likviditet med factoring i 2024
Produktinfo
- Utbetalning: Individuellt
- Utan UC: Nej
- Betalningsanm: Ok
- Löptid: 1 mån - 5 år
- Antal långivare: 24
- Ränta: Beror på bank
- Låneförslag: inom 2 dagar
FORDELER
- Endast en kreditupplysning
- Offerter från 24 långivare
- Jämför lån upp till 30 000 000 kr
- Kostnadsfri ansökan
- Godkänner betalningsanmärkning
VILLKOR
- Registrerat Handelsbolag, Enskild firma eller Aktiebolag
- Företaget ska ha en omsättning på minst 600 000 kr per år
- Inte förekomma med något skuldsaldo hos Kronofogden
- Företaget ska ha ett svenskt bankkonto
Produktinfo
- Utbetalning: Individuellt
- Utan UC: Ja
- Betalningsanm: Ok
- Löptid: 1 mån - 5 år
- Ränta: Individuell månadsavgift, ingen ränta
- Låneförslag: inom 2 dagar
FORDELER
- Snabb och smidig ansökningsprocess
- Inga dolda avgifter tillkommer
- Fast månadsavgift för lån, ingen ränta
- Lån kan beviljas trots betalningsanmärkningar
- Utbetalning av lånet kan ske redan samma dag
- Företagskortet är kostnadsfritt
VILLKOR
- Alla aktiva och registrerade bolag kan skicka in en låneansökan
- Anmärkningar på företaget kan accepteras
- Företaget ska ha ett svenskt bankkonto
Produktinfo
- Utbetalning: Individuellt
- Utan UC: Nej
- Betalningsanm: Ok
- Löptid: 1 mån - 5 år
- Antal långivare: 20
- Ränta: Beror på bank
- Låneförslag: inom 2 dagar
Fördelar
- Offerter från 18 långivare
- Snabb ansökningsprocess
- Endast en UC
- Helt gratis och utan förpliktelser
Villkor
- Vara ett aktiebolag, kommanditbolag, handelsbolag eller enskild firma
- Borgensman och balans- och resultaträkning förbättrar möjligheterna, men ej krav
Innehåll på sidan
Vad menas med factoring?
Med factoring, inte att förknippas med företagslån, menas alla typer av fakturafinansiering, men oftast förknippas termen med fakturabelåning eller fakturaköp. Själva processen går ut på att ditt företag antingen säljer eller belånar fakturor. På detta sätt får du in mer pengar i företagets kassa snabbt och smidigt.
Factoringbolagen kan ofta hjälpa ditt företag att hitta den rätta lösningen om du behöver öka din likviditet. Nedan hittar du de fyra vanligaste typerna av factoring:
- Fakturaköp – Ditt företag överlåter en eller flera fakturor åt factoringbolaget. Bolaget betalar sen direkt ut det samlade beloppet från de fakturor du skickat över.
- Fakturabelåning – Ditt företag intecknar era fakturor hos factoringbolaget. Belåningsgraden avtalar ni om på förhand. Fakturorna fungerar sen som säkerhet för eventuella lån.
- Factoring med regress – Ditt företag säljer fakturan åt ett factoringbolag. Om din kund inte betalar enligt överenskommelse, måste ditt företag betala tillbaka köpessumman åt factoringbolaget.
- Factoring utan regress – På samma sätt som ovan, men factoringbolaget tar hela risken om din kund inte betalar fakturan.
Vad ska man tänka på när man intecknar sina fakturor hos ett finansbolag?
Factoring fungerar som en typ av fakturabelåning, där du som företag kan använda dig av ett finansbolag som gör ett fakturaköp mot ett kontantbelopp. De är ansvariga för att få betalt för fakturan om du väljer factoring utan regress.
Men det är en del som man bör tänka på innan man börjar med factoring. Särskilt viktigt är det att du tar dig tiden att jämföra olika bolag eller en möjlig bank som erbjuder denna tjänst för att kunna göra ett bättre val.
Avtalen skiljer sig mellan olika finansbolag?
Eftersom factoring blir allt vanligare som en form av likviditet har också utbudet av möjliga långivare ökat på marknaden.
För att locka nya kunder är det därför viktigt för de olika bolagen att erbjuda förmånliga villkor och fördelar vid fakturaköp som gynnar ditt företag. För dig som företagare är det därmed mycket viktigt att du jämför olika aktörer som erbjuder dig någon form av fakturaköp och där bolaget köper fakturorna mot ett kontantbelopp.
Olika val av factoring när företaget intecknar sina fakturor?
För svenska bolag används framför allt tre olika varianter av factoring. Dessa är:
- Factoring med regress: Denna typ av factoring innebär att det bolag som köper fakturan tar över allt ansvar för att fakturan ska betalas.
- Factoring utan regress: En obetald faktura går tillbaka till företaget och factoringbolaget bär därmed inte ansvaret för fakturan.
- Fakturabelåning: Innebär att en faktura belånas upp till 90% av factoringbolaget. Du som är ansvarig för företaget måste därmed meddela kunderna om att fakturan har överlåtits och en betalning görs istället till factoringbolaget.
Därför använder sig företag av fakturabelåning
Men varför väljer ett företag att använda sig av factoring? Fakturor har vanligtvis en betalningstid på upp till 90 dagar, vilket kan innebär en del ekonomiska svårigheter för en del företag på marknaden.
Denna låneform innebär att ett finansbolag eller långivare köper dina fakturor och du kan därmed få det kapital som behövs för en investering eller inför ett nytt projekt som snart påbörjas. En stor ekonomisk fördel med factoring är att kassaflödet blir bättre.
Finns det några risker?
Risken att använda sig av factoring är framför allt om en faktura inte betalas av kunden. Detta kan innebära risker för företagets ekonomi om du inte har de medel som krävs för att betala tillbaka factoringbolaget.
Det är endast fakturaköp utan regress som betyder att du återbetalningsskyldig för fakturan och bär ansvaret. Välj därmed factoring utan regress för en tryggare låneform.
Vanliga frågor om factoring & sälja fakturor
Att företag säljer sina fakturor till en bank eller annat ekonomibolag är inte ovanligt eller ett särskilt nytt fenomen. Men det är trots allt en låneform som inte alla känner till. Detta är några vanliga frågor och svar om begreppet factoring.
-
Omtaler
Skriv omtale-
5 Stjerner
100%
-
4 Stjerner
0%
-
3 Stjerner
0%
-
2 Stjerner
0%
-
1 Stjerne
0%
-
-
En stor hjälp för mitt företag 😀👍🏼
2 år ago
5/5
Jag fick hjälp att få upp min likviditet under den långsamma affärsvintern. Tack! 😀
Skrevet av: Samir P.
Hur fungerar factoring?
Factoring är någonting som företag kan använda sig av som en form av likviditet. Begreppet innebär att man belånar sina fakturor till ett bolag som köper fakturan och sedan är ansvariga för att få betalt för dem. Fakturaköp blir allt vanligare och för företagets ekonomi är factoring idag en självklarhet som ger ett bättre kassaflöde.
Hur mycket kostar factoring?
Kostnaden för att sälja fakturor med factoring varierar beroende på vilket typ av bolag man använder sig av. Det är därför viktigt att du tar dig tiden att jämföra olika alternativ för att kunna göra ett bättre val och spara pengar. Kostnaden ligger generellt mellan 1-2,9% per faktura du väljer att sälja.
Vad kan man göra om en kund inte betalar?
Beroende på om du väljer factoring utan regress eller factoring med regress ser ditt ansvar vid en obetald faktura lite olika ut. Väljer du med regress är du skyldig att betala tillbaka beloppet om kunden inte skulle betala. Om du istället väljer utan regress bär inte ditt företag något ansvar om fakturan betalt eller inte.
Hur många fakturor kan ett företag sälja?
Det finns inget visst antal som maxtak eller något minimum för hur många fakturor du har möjlighet att sälja. Vanligtvis betalar du en summa per faktura och du har därmed möjlighet att förhandla när du säljer för att få ett bättre pris om du planerar att sälja en större mängd fakturor.
Finns det några krav för att kunna sälja fakturor?
Det finns några krav som är ett måste att du uppfyller för att en faktura ska kunna säljas. Det går att sälja alla fakturor vidare som inte redan är förfallna och fakturamottagaren måste också vara kreditvärdig. Kraven kan utöver detta skilja sig en aning mellan olika bolag.